Berikut adalah kandungan minyak kelapa dara:
- Saturated fatty acid (asid lemak tepu) - Kebanyakkan adalah MCT (Triglycerides Rangkaian Sederhana) yang akan melalui proses penghadaman dengan baik. Asid laurik adalah penyumbang utama dengan lebih 40% dan selebihnya adalah Asid Kaprik, Asid Kaprik, Asid Myristik dan Palmitik
- Asid Lemak Poli Tidak Tepu : Asid Linoleic - Asid lemak yang penting ini kesemuanya adalah Omega-3, Omega-6, Omega-9 dan asid lemak methylene-interrupted.
- Asid Lemak Mono Tidak Tepu : Asid Oleic - Ini dapat membantu mengurangkan kadar kolestrol di dalam darah dan secara langsung dapat mencegah daripada penyakit jantung dan strok. Ia juga membekalkan nutrien yang membantu untuk mengekalkan dan merangsang sel dalam tubuh.
- Poly-phenols : Asid Galik iaitu Asid phenolik - Poly-phenols adalah kandungan yang menghasilkan aroma dan rasa minyak kelapa dara
- Vitamin E, Vitamin K dan mineral seperti zat besi - Vitamin E amat penting untuk sel dan kulit kita kerana:
No comments:
Post a Comment